Ontwerp van elektrische schema's

Naar uw wens, toegespitst op de eind gebruiker.

Ontwerp of Aanpassen van Elektrische Schema’s

De uitdaging: Een eind product zien te realiseren met de informatie die u wilt en dat toegevoegde waarde heeft voor de expert én de eindgebruiker.

Techiek:

Inscannen van bestaande tekeningen

Importeren van tekeningen en foto’s in Autocad

Ontwerp gewenste symbolen (in overleg)

Afhankelijk van de opdracht, het ontwerp van Pictogrammen-, bedradings-, of flow diagramen.

 

 

 

Werkwijze

Voor verschillende elektrische systemen heb ik schematische tekeningen ontworpen. Soms voor systemen die ik zelf ontworpen heb, soms in samenwerking met een elektricien en soms voor een bestaand systeem waar geen tekeningen van voorhanden waren.

Nieuwe systemen op nieuwbouw schepen worden vaak aan de hand van een schema aangelegd maar veranderingen door de tijd heen worden vaak niet verwerkt in de oude bestaande schema’s. Ook komt het voor dat veranderingen als aantekening in de schema’s gezet worden of dat er losse velletjes met aantekeningen tussen de schema’s in worden gestopt waardoor het op den duur moeilijk word om nog te kunnen vertrouwen op de schema’s

Schema’s zijn erg belangrijk, vooral op het moment dat iets niet meer werkt of op het moment dat er verandering doorgevoerd moeten worden in het systeem. Goed getekende verklarende schema’s kunnen voor de eindgebruiker ook bijdragen tot een beter begrip van hoe het één en ander werkt.

Over het algemeen werk ik door in de zelfde stijl als van de documentatie die u al heeft en ik probeer alle relevante informatie de juiste plaats te geven. Het gebruik of het type installatie heeft altijd invloed op welke informatie ik toevoeg of welk type schema het beste gebruikt kan worden. Voor een zeewaardige rubberboot moet alle relevante informatie op 1 gelamineerd A4-tje kunnen omdat er geen ruimte is om complete boekwerken mee te nemen, voor grotere installaties kan er beter met minder informatie per velletje en meer verwijzingen gewerkt worden. Verschillende installaties en verschillende eidgebruikers vragen om verschillende uitvoeringen.

Ook niet geheel onbelangrijk is de vraag of de eindgebruiker het systeem moet begrijpen en de storingen moet kunnen oplossen of dat er altijd elektriciens opgeroepen worden. Het type schema kan tussen deze twee veranderen maar het praktisch nut zal zich altijd bewijzen.

Hieronder een greep uit de schema’s die ik ontworpen heb, telkens in overleg met de opdrachtgever over de vorm en uitvoering.

De getekende schgema’s zijn voor 12 en 24VDC systemen. In CAD realiseer ik meestal een kladblok met meerdere tekeningen zodat ik alle informatie van 1 project overzichtelijk bij elkaar heb.

Ik werk ook vaak met pictorial-, flow- en wiring diagrams of een combinatie van de verschillende uitvoeringen zodat benodigde informatie voor het traceren van storingen of de aansluitterminals voor nieuwe bedrading en componenten, snel te vinden is.

 

Heb je een idee? Start je project vandaag nog

Loop je rond met het plan voor een eigen product of installatie?
Wil je je project voorzien van de juiste handleidingen en schema's?
Of heb je hulp nodig bij het visualiseren, ontwerpen of realiseren van jouw creatieve en/of technische project?