Drumkit Lamp, Ontwerp, Constructie & Installatie

Oude drumkit onderdelen & showband drums worden samen een mooie blikvanger in een creatieve studio.
 

Projectomschrijving

Voor creatieve studio Roadbear Studios maakte ik in opdracht deze Drumkit Lamp. Het basismateriaal en de eerste schets werd door Roadbear Studios zelf aangeleverd. Vervolgens heb ik gekeken naar de haalbaarheid van het idee en hier mijn eigen draai aan gegeven. Het resultaat is een robuuste, verstelbare lamp, mooi afgewerkt met custom bekabeling en snoerhouders + scharnierpunten naar eigen ontwerp. Het geheel gepoedercoat opgeleverd en vervolgens op 5 meter hoogte in de studio geïnstalleerd.

Specs:

Basismateriaal: oude trommels & drumkit onderdelen.
Vintage-look electriciteitskabel
Vintage-look Philips Ledverlichting
Etc…

Werkwijze

Allereerst hebben we gezamenlijk overlegd, heb ik de ruimte bekeken, het basismateriaal (trommels) en het idee/schets van Roadbear. Deze schets gaf al een aardig beeld van het gewenste eindresultaat. Echter was de schets nog niet precies genoeg en leek ook de oplossing met de kettingen onnodig veel ruimte in beslag te nemen. Ook is de lamp dan niet stelbaar, maar eenmalig in een bepaalde vorm in elkaar gezet. Dit leek me voor een lamp niet wenselijk, omdat het niet alleen om een kunstzinnig object gaat, maar het ook een lichtbron is.

Draaibaar en stelbaar ontwerp

Na zelf wat geschetst te hebben en na nogmaals inspectie van de ruimte en de plaatsing van de lamp heb ik besloten om er een gelaste constructie van te maken zodat de lamp als het ware aan 3 draaibare ‘armen’ aan de plafondbalk hangt. Hierdoor kunnen de trommels afzonderlijk van elkaar worden gedraaid en kan de vorm en richting van de lamp worden aangepast naar wens. Daarbij lijkt het bij deze constructie alsof er een drumstel in zijn geheel op de kop aan het plafond is gehangen. Het lijkt alsof je het zo rechtop zou kunnen zetten om er op te spelen.

Constructie & Installatie

Om de constructie zijn stevigheid te geven heb ik metalen plaatjes ontworpen en gemaakt. In deze plaatjes is ruimte voor de buizen en de bekabeling van de 3 trommels. In de trommels zelf zijn 1, 2 en 3 lampjes geplaatst. Er was gekozen voor sfeerlicht en mooi uitziende vintage-look ledlampjes van Philips. Ook de kabels zijn door de opdrachtgever zelf uitgezocht en op kleur passend bij de ruimte waarin de lamp is geplaatst.

Het laswerk aan de lamp is door mijzelf uitgevoerd, omdat ik wilde dat het na het coaten zou ogen als een geheel. Er zijn dus geen lasnaden te zien. Het lijkt een fabrieksproduct, terwijl het echt handwerk is. Vervolgens heb ik het geheel naar tevredenheid van de opdrachtgever geïnstalleerd in de studio. De bevestiging aan de nokbalk is erg stevig omdat het door de balk heen is bevestigd. Ook deze bevestiging is weggewerkt met een mooie op maat gemaakte kap die het geheel afmaakt.

 

Heb je een idee? Start je project vandaag nog

Loop je al jaren rond met het plan voor een eigen product of installatie?
Wil je je project voorzien van de juiste handleidingen en schema's?
Of heb je hulp nodig bij het visualiseren, ontwerpen of realiseren van jouw creatieve en/of technische project?