van idee via ontwerp naar product

ideeën tastbaar maken

Snijden…wat is dat?

Materialen snijden door middel van water of lucht onder hoge druk, of door een laserstraal, het kan tegenwoordig super nauwkeurig, betaalbaar, snel en bijna door alle materialen. Of het nu 10 centimeter dik staal is, textiel of een stukje rubber van 1mm dik, het kan allemaal.

Om iets te laten snijden moet er een tekening aanlevert worden, dit kan iets creatiefs zijn maar ook iets heel technisch. Hoe dan ook, de vorm die getekend is kan uit bijna alle materialen op hoge nauwkeurigheid gesneden worden. Het is alleen wel zaak dat deze tekening door de computer gestuurde machine te lezen is. Hiervoor worden CAD (Computer Aided Design) programma’s gebruikt en dit heeft dan weer als voordeel dat je het bestandje zo met een e-mail mee kan sturen.

Een groot bijkomend voordeel van een CAD tekening is dat als de tekening éénmaal gemaakt is, er minimale aanpassingen gemaakt hoeven te worden om een passende pakking of een boor-mal te laten snijden.

Ik gebruik CAD ontwerp met aansluitend snijden veelvuldig om mijn eigen ontwerpen en ideen. Ondermeer voor kleine paneeljes, schakelpaneeltjes, luiken, pakkingen, instrumentenpanelen, dashboard panelen, motor onderdelen, speciaal gereedschap…. om maar wat voorbeelden te geven.

Techniek:

Meten en schetsen

CAD 2D tekeningen

Keuze materiaal aan de hand van benodigde eigenschappen

Lucht-, water- of lazer snijden

Werkwijze

Mocht u een idee hebben en deze graag tot werkelijkheid willen brengen dan kan ik daar wellicht iets in betekenen. Voor het snijden van materialen moet dus een tekening aangeleverd worden. Is het materiaal al bekend? Weten we al wat de materiaaleigenschappen moeten zijn? Het is nog al een verschil of het buiten op een zeeschip gebruikt gaat worden of dat het thuis binnen op het aanrecht komt te staan. Hoe nauwkeurig moet er getekend en gesneden worden? Snijden is tegenwoordig zo nauwkeurig dat als je een bout met een diameter van 10mm door een op 10mm gesneden gat in jouw product wilt steken, dat dat dan mooi niet past. er moet rekening gehouden worden met deze hoge nauwkeurigheid.

Met uw idee en visie van uw eind product, kan ik met advies, raad, kennis en kunnen bijstaan om u te helpen daar te komen.

 

Welke stappen moeten we nemen?

De eerste stap is de introductie van uw idee aan mij. Vaak komt dit al met foto’s en schetsen, veelal met daarop al een maatvoering. Vragen staat altijd vrij. Ik zal u altijd verder kunnen helpen, danwel onder mijn paraplu, danwel met een doorverwijzing naar een andere partij.

Het kan ook zijn dat ik op uw verzoek zelf op locatie metingen kom verrichten, dit is ook altijd bespreekbaar. 

Mocht het uiteindelijk zo zijn dat ik voor u ga tekenen, dan kunnen we er altijd voor kiezen om, zeker als het om duur eind materiaal gaat, het product eerst in bijvoorbeeld triplex uit te laten snijden. hiermee kunnen we kijken of de maatvoering in de tekening het gewenste resultaat biedt met betrekking tot de vorm,  afmetingen en toleranties.

Correcties en toevoegingen

Het is bij een bestaand ontwerp heel eenvoudig om deze aan te passen of delen van de tekening over te nemen zodat bijvoorbeeld een deksel, gatenpatroon, pakking of een nieuw component exact passen. Met de hedendaagse teken programma’s is bijna niets onmogelijk.

 

 

Heb je een idee? Start je project vandaag nog

Loop je rond met het plan voor een eigen product of installatie?
Wil je je project voorzien van de juiste handleidingen en schema's?
Of heb je hulp nodig bij het visualiseren, ontwerpen of realiseren van jouw creatieve en/of technische project?